Beschrijving

Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architect Louis Verstraete (Izegem) van 1920, teruggaand op de regionale hoevebouw zie:

Opstelling: groepering van losse bestanddelen, ten westen boerenhuis (nokrichting loodrecht op de straat), stalletje (nokrichting in verlengde van tuin) en schuurvleugel (nokrichting parallel aan het huis), respectievelijk ten oosten en ten westen van een begrind erf met gekasseid pad; ten westen, geasfalteerde erfoprit; zuidelijke erfzijde afgezet met geajoureerd betonnen hek.

Aanplanting: drenkput, afgezet met knotpopulieren, ten oosten.

Materialen: verankerde rode baksteenbouw, zadeldak (mechanische pannen) met overstekende rand op houten modillons, geknikt bij het boerenhuis; klimmende dakkapellen ter vervanging van het oorspronkelijk voorziene centraal dakvenster met muurvlechtingen; rechthoekige muuropeningen onder houten latei; arduinen lekdrempels bij het boerenhuis; houten korfbogige schuurpoort onder luifel.

Streekeigen bouwelementen: rechthoekige muuropeningen onder houten latei en korfbogige ontlastingsboog met druiplijstje; kleine roedeverdelingen; huiszijgevels met aandak en muurvlechtingen; zijpuntgevels met aandak, schouderstukken en muurvlechtingen bij de schuur; (hoek)steunberen ter hoogte van het wagenhuis.

Indeling: boerenhuis met ten noorden opkamer zie kelderopening in getoogde omlijsting in linker zijgevel; stalgebouw met zwijnenstal en bakhuis; dwarsschuur met tweeledig wagenhuis - zie de nu dichtgemetselde korfboogpoorten - onder lagere bedaking, voormalige varkensstal, dorsvloer, kelder en tas, voederhok en koeienstal. Recente loods ten oosten van het hof.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 3587.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine