Venlosesteenweg met wegbeplanting

Beschrijving

De steenweg N78 loopt van aan de grens met Nederland in Kinrooi naar het zuidwesten tot Vroenhoven. De aanleg van deze rechte steenweg gebeurde onder het bewind van Napoleon in de periode 1812-1813 waardoor de weg ook bekend staat als de Napoleonweg. Op de Vandermaelenkaart is het loodrechte tracé goed zichtbaar met op regelmatige afstand 'Bornes' of kilometerpalen. Deze steenweg passeert onder andere door de dorpskern van Ophoven waar tot vlakbij de parochiekerk nog een aantal oude zomereiken bewaard zijn. Deze weg zorgde voor een dorpskernverschuiving omdat de kernen van een aantal dorpen zich verlegden vanaf de valleirand naar de nieuwe steenweg. Mogelijk had de weg een Romeinse voorloper langsheen oude Maasmeanders.

De Venlosesteenweg slaat op het noordelijk wegdeel tussen Kessenich en Maaseik en heeft nog relicten van de oorspronkelijke wegbeplanting die zich doorzet over de grens met Nederland. Op verschillende plaatsen langs het wegtracé staan langs weerszijden opgaande zomereiken met een onderlinge plantafstand van circa 10 meter. De grootste stamomtrek is 347 cm. De bomen werden recht tegenover elkaar aangeplant in de wegberm en begrensd door een langsgracht die nog grotendeels zichtbaar is. Ten zuiden van de Javaanstraat heeft de steenweg tot Maaseik een recente wegbeplanting van jonge zomereiken.

Het zuidelijk wegdeel van de N78, ter hoogte van Lafelt, heet de Burgemeester Marresbaan. Hier resteren 23 opgaande platanen van de oorspronkelijke wegbeplanting.

• Vandermaelen 1846-1854: Carte topographique de la Belgique à l'échelle de 1 à 20.000 en 250 feuilles, dressée sous la direction de Ph. Vander Maelen, fondateur de l'Etablissement géographique de Bruxelles, schaal 1:20.000, originelen berusten bij de Koninklijke Bibliotheek van België, Kaarten en Plans, VDM II B.
  • RLKM, Het regionaal Landschap Kempen & Maasland laat zich lezen. [http://www.rlkm.be/uploads/files/landschapsboek.pdf]

Auteurs: Verdurmen, Inge