erfgoedobject

Maastrichtersteenweg met wegbeplanting

landschappelijk element
ID
308064
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308064

Beschrijving

De Maastrichtersteenweg maakt deel uit van de N79 die Sint-Truiden verbindt met Maastricht. Op het traject tussen Riemst en Maastricht is de historische wegbeplanting nog deels bewaard. Langs weerszijden van de weg werden tegenover elkaar opgaande lindes aangeplant. De afstand tussen de bomen bedraagt circa 10 meter en de dikste stamomtrek bedraagt 225 cm. De wegbeplanting zet zich door over de grens met Nederland.

De aanleg van deze rechte steenweg gebeurde in de periode 1804-1813 onder het bewind van Napoleon. De weg ligt in de buurt van een Romeinse weg die deel uitmaakte van de route Keulen-Bavai, de Via Belgica. Op de Vandermaelenkaart loopt de rechte steenweg min of meer parallel met de Ancienne Chaussée Romaine.

  • Vandermaelen 1846-1854: Carte topographique de la Belgique à l'échelle de 1 à 20.000 en 250 feuilles, dressée sous la direction de Ph. Vander Maelen, fondateur de l'Etablissement géographique de Bruxelles, schaal 1:20.000, originelen berusten bij de Koninklijke Bibliotheek van België, Kaarten en Plans, VDM II B.

Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Maastrichtersteenweg met wegbeplanting [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308064 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.