Kapellinde als kruispuntboom

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Gehucht Amelgem en omgeving

Beschrijving

Het kruispunt van de openbare wegen Strooistraat en Heirbaan wordt gemarkeerd door een opgaande Winterlinde. De boom markeert enerzijds het kruispunt, maar door de hoge ligging van de groeiplaats is hij ook een baken langs de Heirbaan, die bekend staat als een vroeg-historische weg. De boom ondersteunt ook het landelijk karakter in de Vlaamse rand rond Brussel. Aan de noordzijde van de boom is een boomkapelletje opgehangen, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. De boom heeft nauwelijks beschadigingen en verkeert in goede conditie. De wegen op het kruispunt zijn deels in kassei en deels in asfaltverharding.

De linde maakt deel uit van het beschermde cultuurhistorisch landschap rond het gehucht Amelgem als een markante boom op een kruispunt en langs het historische wegtracé van de Heirbaan. Bovendien kent de boom een verering waarbij een boomkapel met Mariabeeldje is opgehangen. Rond de boom komt het bolgewas Vogelmelk voor, hoogstwaarschijnlijk aangeplant vanuit een praktijk van Maria-devotie.

Auteurs: Himpe, Koen