Tongersesteenweg met wegbeplanting

Beschrijving

De steenweg N20 verbindt Tongeren met Hasselt en heeft tussen Tongeren en Wimmertingen nog relicten van de historische wegbeplanting. Langs het tracé tussen Tongeren en het kruispunt met de Nieuwe Steenweg, staat een enkele rij platanen. Voorbij dit kruispunt richting Kortessem werden langs weerszijden van de weg tegenover elkaar platanen aangeplant. De afstand tussen de bomen in de rij bedraagt circa 10 meter en de platanen zijn gekandelaard. Parallel met de weg werden langsgrachten aangelegd. De grootste stamomtrek is 253 cm. Vanaf Kortessem wijzigt de wegbeplanting in opgaande zomereiken met sporadisch een Amerikaanse eik. Ook deze bomen werden op een afstand van circa 10 meter van elkaar geplant. De grootste stamomtrek bedraagt 198 cm. Voorbij Wimmertingen richting Hasselt heeft de steenweg langs weerszijden een recente wegbeplanting van jonge eiken.

De steenweg tussen Hasselt en Tongeren werd omstreeks 1740, onder het Oostenrijkse bewind, aangelegd. Op de Ferrariskaart passeert de Chaussée de Hasselt à Tongres door de dorpskern van Overrepen en maakt bij Wimmertingen een bocht om de vallei van de Mombeek over te steken. Op de Vandermaelenkaart worden langs het wegtracé Bornes of kilometerpalen aangeduid maar ook een Barrière of hefboom ter hoogte van Wimmertingen waar tolgeld moest betaald worden. Hier ligt vandaag de hoeve De Oude Barrier, een voormalig tolhuis met afspanning en bierbrouwerij, uit de 18de eeuw.

• Ferrariskaart 1771-1778: Carte de cabinet des Pays-Bas autrichiens levée à l'initiative du comte de Ferraris, 1771-1778, schaal 1:11.520, originelen berusten bij de Koninklijke Bibliotheek, Kaarten en plans, Ms. IV 5.627.
  • Vandermaelen 1846-1854: Carte topographique de la Belgique à l'échelle de 1 à 20.000 en 250 feuilles, dressée sous la direction de Ph. Vander Maelen, fondateur de l'Etablissement géographique de Bruxelles, schaal 1:20.000, originelen berusten bij de Koninklijke Bibliotheek van België, Kaarten en Plans, VDM II B.

Auteurs: Verdurmen, Inge