erfgoedobject

Eclectische stadswoningen

bouwkundig element
ID
308070
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308070

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Eclectische stadswoningen
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Markt en Burg met omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Bouwblok van drie bouwlagen bij de pleinhoek, opgetrokken in 1860 op de hier toen nieuwe rooilijn. De eclectische gevel met neorenaissance reminiscenties op de hoek (Eiermarkt 3A, Geldmuntstraat 1-3), die drie panden verbergt, is uniek in de Brugse binnenstad. Opvallend is de evenwichtige opbouw geaccentueerd door de sierlijke uitwerking van de topgeveltjes.

In 1858 besliste het liberale stadsbestuur om de Geldmuntstraat ter hoogte van de kruispunten met de Eiermarkt en de Sint-Amandsstraat te verbreden. Als gevolg van deze rooilijnwijziging, vastgelegd bij Koninklijk Besluit van 7 maart 1859, moesten de gevels van de huizen aan de zuidzijde van de Geldmuntstraat en op de hoek met de Eiermarkt worden achteruitgeplaatst. De oorspronkelijke woningen werden herbouwd en de huidige eclectische gevel ontworpen op vraag van de Brugse aannemer Karel Verschelde. De kleurstelling dateert van 1996.

Beeldbepalend hoekgebouw van drie bouwlagen en vier, drie afgeschuinde hoektraveeën, drie en één travee van Geldmuntstraat nummer 3, gedateerd 1860, zie jaarcartouche "ANNO" "1860" op de rijkversierde, overhoekse middentravee. De eclectische versieringen situeren zich op de rijk uitgewerkte midden- en hoekrisalieten en bestaan uit in- en uitgezwenkte topgevels met rolwerk, voluten en obelisken, korfboogvensters onder meer tussen Ionische of Corinthische pilasters waarvan schachten versierd met mascarons en wortelmotieven, borstweringen voorzien van cartouches. De tussen gevels zijn horizontaal geleed door middel van fijne, gelede cordons en doorgetrokken lekdrempels. De segmentboogvensters bewaren verzorgd houtwerk met bovenlichten die voorzien zijn van vorkverdelingen en/of cirkelmotieven.

Eiermarkt nummer 2A-3 van vijf traveeën breed, dateert eveneens van na de rooilijnwijziging en vormt met het aansluitende handelspand een eclectisch hoekcomplex.

Rechter travee van Geldmuntstraat nummer 3 is opgevat als een smalle, eclectische lijstgevel bekroond met driehoekig fronton voorzien van tandlijst. Typerende drielichten, op tweede bouwlaag rondbogig en voorzien van gietijzeren balkonleuning op uitgewerkte consoles. Dito vensterleuning op derde bouwlaag. Pui van 1987-1988.

Deze tekst is een samenvoeging van volgende twee teksten:

 • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002193, 107 Monumenten – deel 1 (GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 2002).
 • GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18na, Brussel-Turnhout, 70-71.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Eclectische stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308070 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.