Teksten van Eclectische stadswoningen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308070

Eclectische stadswoningen ()

Bouwblok van drie bouwlagen bij de pleinhoek, opgetrokken in 1860 op de hier toen nieuwe rooilijn. De eclectische gevel met neorenaissance reminiscenties op de hoek (Eiermarkt 3A, Geldmuntstraat 1-3), die drie panden verbergt, is uniek in de Brugse binnenstad. Opvallend is de evenwichtige opbouw geaccentueerd door de sierlijke uitwerking van de topgeveltjes.

In 1858 besliste het liberale stadsbestuur om de Geldmuntstraat ter hoogte van de kruispunten met de Eiermarkt en de Sint-Amandsstraat te verbreden. Als gevolg van deze rooilijnwijziging, vastgelegd bij Koninklijk Besluit van 7 maart 1859, moesten de gevels van de huizen aan de zuidzijde van de Geldmuntstraat en op de hoek met de Eiermarkt worden achteruitgeplaatst. De oorspronkelijke woningen werden herbouwd en de huidige eclectische gevel ontworpen op vraag van de Brugse aannemer Karel Verschelde. De kleurstelling dateert van 1996.

Beeldbepalend hoekgebouw van drie bouwlagen en vier, drie afgeschuinde hoektraveeën, drie en één travee van Geldmuntstraat nummer 3, gedateerd 1860, zie jaarcartouche "ANNO" "1860" op de rijkversierde, overhoekse middentravee. De eclectische versieringen situeren zich op de rijk uitgewerkte midden- en hoekrisalieten en bestaan uit in- en uitgezwenkte topgevels met rolwerk, voluten en obelisken, korfboogvensters onder meer tussen Ionische of Corinthische pilasters waarvan schachten versierd met mascarons en wortelmotieven, borstweringen voorzien van cartouches. De tussen gevels zijn horizontaal geleed door middel van fijne, gelede cordons en doorgetrokken lekdrempels. De segmentboogvensters bewaren verzorgd houtwerk met bovenlichten die voorzien zijn van vorkverdelingen en/of cirkelmotieven.

Eiermarkt nummer 2A-3 van vijf traveeën breed, dateert eveneens van na de rooilijnwijziging en vormt met het aansluitende handelspand een eclectisch hoekcomplex.

Rechter travee van Geldmuntstraat nummer 3 is opgevat als een smalle, eclectische lijstgevel bekroond met driehoekig fronton voorzien van tandlijst. Typerende drielichten, op tweede bouwlaag rondbogig en voorzien van gietijzeren balkonleuning op uitgewerkte consoles. Dito vensterleuning op derde bouwlaag. Pui van 1987-1988.

Deze tekst is een samenvoeging van volgende twee teksten:

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002193, 107 Monumenten – deel 1 (GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 2002).
  • GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18na, Brussel-Turnhout, 70-71.

Auteurs:  Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Gilté S. & Vanwalleghem A. 2020: Eclectische stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/360803 (geraadpleegd op ).


Eclectische stadswoningen (Eiermarkt 3A, Geldmuntstraat 1-3) ()

Deze eclectische gevel met neorenaissance reminiscenties, die drie panden verbergt, is uniek in de Brugse binnenstad. Hij werd opgetrokken in 1859 naar aanleiding van de rooilijnwijziging van de zuidelijke helft van de Geldmuntstraat ter hoogte van de hoek met de Eiermarkt. Opvallend is de evenwichtige opbouw geaccentueerd door de sierlijke uitwerking van de topgeveltjes.

Deze rijkversierde gevel is gelegen op de hoek van de Eiermarkt en de Geldmuntstraat en verbergt drie panden. In 1858 besliste het liberale stadsbestuur om de Geldmuntstraat ter hoogte van het kruispunten met de Eiermarkt en met de Sint-Amandsstraat te verbreden. Als gevolg van deze rooilijnwijziging, vastgelegd bij Koninklijk Besluit van 7 maart 1859, moesten de gevels van de huizen aan de zuidzijde van de Geldmuntstraat en op de hoek met de Eiermarkt worden achteruitgeplaatst. De oorspronkelijke woningen werden herbouwd en de huidige eclectische gevel ontworpen op vraag van de Brugse aannemer Karel Verschelde. De kleurstelling dateert van 1996.

Deze blikvangende gevel beslaat drie panden van vier + drie en drie en twee traveeën, en met telkens drie bouwlagen. Ze is op een cartouche van de rijkversierde, overhoekse middentravee gedateerd "ANNO" "1860". De eclectische versieringen situeren zich op de rijk uitgewerkte midden- en hoekrisalieten en bestaan uit in- en uitgezwenkte topgevels met rolwerk, voluten en obelisken, korfboogvensters onder meer tussen Ionische of Corinthische pilasters waarvan schachten versierd met mascarons en wortelmotieven, borstweringen voorzien van cartouches. De tussen gevels zijn horizontaal geleed door middel van fijne, gelede cordons en doorgetrokken lekdrempels. De segmentboogvensters bewaren verzorgd houtwerk met bovenlichten die voorzien zijn van vorkverdelingen en/of cirkelmotieven.

  • BEERNAERT B. e.a. 1982: Brugse gevelgids, Brugge, 136.
  • DE GROOTE A., D'HONDT J., DUBRUQUE E. e.a. 1998: De geschiedenis van het hoekhuis Eiermarkt 3 in Brugge. Vroeger de huizen: De Landman, Het Oud Boterhuis en de Cabuuscole, Brugge, 9-10.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen te Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 70.
  • GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18na, Brussel – Turnhout, 70-71.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002193, 107 Monumenten – deel 1.
Auteurs:  Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Gilté S. & Vanwalleghem A. 2002: Eclectische stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/360802 (geraadpleegd op ).


Eclectische stadswoningen ()

Gelegen aan de hoek met Eiermarkt, bouwblok van drie bouwlagen bij pleinhoek, opgetrokken in 1860 op de hier toen nieuwe rooilijn. Deel uitmakend van een bepleisterde gevelwand met stilistisch verschillend uitgewerkte panden.

Nummer 1, hoek Eiermarkt nummer 3A. Blikvangend hoekgebouw van vier + drie afgeschuinde hoektraveeën + drie + één travee van Geldmuntstraat nummer 3, gedateerd 1860, zie jaarcartouche. Rijk uitgewerkte midden- en hoekrisalieten in eclectische stijl: in- en uitgezwenkte topgevels met rolwerk, voluten en obelisken, korfboogvensters onder meer tussen Ionische of Corinthische pilasters waarvan schachten versierd met mascarons en wortelmotieven, borstweringen voorzien van cartouches. Verzorgde ramen: bovenlichten met vorkverdeling en/of cirkelmotieven.

Rechter travee van nummer 3. Smalle, eclectische lijstgevel bekroond met driehoekig fronton voorzien van tandlijst. Typerende drielichten, op tweede bouwlaag rondbogig en voorzien van gietijzeren balkonleuning op uitgewerkte consoles. Dito vensterleuning op derde bouwlaag. Pui van 1987-1988.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, 44/1860; Nota.
  • DE GROOTE A., D'HONDT J., DUBRUQUE E., KEMEL Y. 1998: De geschiedenis van het hoekhuis Eiermarkt 3 in Brugge. Vroeger de huizen: De Landman, Het Oud Boterhuis en de Cabuuscole, Brugge, 14-78.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 89-91.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Eclectische stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/360801 (geraadpleegd op ).