Teksten van Neoclassicistische eenheidsbebouwing

Neoclassicistische eenheidsbebouwing ()

Neoclassicistische eenheidsbebouwing met eenvoudige lijstgevel van veertien traveeën en drie bouwlagen, ontworpen na de rooilijnwijziging van het zuidelijke deel van de Geldmuntstraat in 1859.

De brede, bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel wordt geritmeerd door rechthoekige bovenvensters in geprofileerde omlijstingen met doorgetrokken lekdrempels ter hoogte van de tweede bouwlaag en lekdrempels op gegroefde consoles op de derde. Houten kroonlijst op modillons en uitgewerkte consoles met mascarons, waartussen casementen.

Nummer 9 bewaart een beschilderde, houten art-nouveauwinkelpui naar ontwerp van de Brusselse architect J. Lenoir van 1911. Het is een kleurrijke, vierledige pui bestaande uit een dienstdeur links, een houten pui waarvan de pilasters verrijkt zijn met tegels en tegeltableaus voorzien van irissen. Centrale verdiepte winkeldeur tussen gebogen glaswanden; accoladebogige roedeverdeling; arduinen plint waarvan de kelderopeningen zijn voorzien van sierlijk, smeedijzeren traliewerk. Het geheel heeft een elegante kroonlijst.

Nummer 11 met houten winkelpui, geleed door gegroefde pilasters, van 1906.

Deze tekst is een samenvoeging van volgende twee teksten:

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002193, 107 Monumenten – deel 1 (GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 2002).
  • GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18na, Brussel – Turnhout, 71.

Auteurs:  Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje

Stadswoning met winkelpui (Geldmuntstraat 9) ()

Dit pand, dat deel is van de eenheidsbebouwing ontworpen na de rooilijnwijziging van 1859, wordt verfraaid door een uitzonderlijke winkelpui. De sierlijke art nouveauwinkelpui, ontworpen in 1911 door de Brusselse architect J. Lenoir, bestaat uit een voormalige dienstdeur en een drieledige winkel met verdiepte deur tussen gebogen glaswanden. Het geheel heeft een elegante kroonlijst en wordt opgedeeld door pilasters die verrijkt zijn met kleurrijke tegeltableaus.

De gevel van het pand nummer 9 is een deel van de neoclassicistische eenheidsbebouwing van nummers 5-13, opgetrokken na de rooilijnwijziging van het zuidelijke deel van de Geldmunstraat in 1859.

Het is één brede, bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel van veertien traveeën - nummer 9 telt twee traveeën - en drie bouwlagen. Rechthoekige bovenvensters in geprofileerde omlijstingen met doorgetrokken lekdrempels ter hoogte van de tweede bouwlaag en lekdrempels op gegroefde consoles op de derde. Houten kroonlijst op modillons en uitgewerkte consoles met mascarons, waartussen casementen.

Beschilderde, houten art nouveauwinkelpui van 1911 naar een ontwerp van de Brusselse architect J. Lenoir. Het is een kleurrijke, vierledige pui bestaande uit een dienstdeur links, een houten pui waarvan de pilasters verrijkt zijn met tegels en tegeltableaus voorzien van irissen. Centrale verdiepte winkeldeur tussen gebogen glaswanden; accoladebogige roedeverdeling; arduinen plint waarvan de kelderopeningen zijn voorzien van sierlijk, smeedijzeren traliewerk.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 95/1911.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002193, 107 Monumenten – deel 1.

Bouwblok van drie bouwlagen, opgetrokken in 1860 op de hier toen nieuwe rooilijn. Neoclassicistische eenheidsbebouwing met eenvoudige lijstgevel van veertien traveeën. Rechthoekige bovenvensters in geprofileerde omlijstingen; lekdrempels respectievelijk doorgetrokken of op gegroefde consoles. Houten kroonlijst op modillons op uitgewerkte consoles met mascaron, waartussen casementen.

Nummer 9. Fraaie art-nouveauwinkelpui naar ontwerp van architect J. Lenoir (Brussel) van 1911. Vierledige, onder meer dienstdeur links, houten pui waarvan pilasters verrijkt met tegeltableaus voorzien van irissen. Centrale verdiepte winkeldeur tussen gebogen glaswanden; accoladebogige roedeverdeling; arduinen plint waarvan kelderopeningen met typisch traliewerk.

Nummer 11. Houten winkelpui, geleed door gegroefde pilasters, van 1906.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, 44/1860, 113/1906, 95/1911; Nota.