erfgoedobject

Neoclassicistische stadswoning

bouwkundig element
ID
308072
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308072

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Neoclassicistische stadswoning
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Deze stadswoning met neoclassicistische gevel is opgetrokken in 1859 naar ontwerp van de Brugse stadsarchitect J.B. Rudd. Deze elegante, neoclassicistische gevel is vrij uitzonderlijk in de Brugse binnenstad.

Het ontwerp kwam tot stand naar aanleiding van de rooilijnwijziging van het zuidelijke deel van de Geldmuntstraat, vastgelegd bij Koninklijk Besluit van 7 maart 1859, waarbij meerdere panden vanaf de hoek van de Eiermarkt werden herbouwd. Rudd (1792-1870) was in de periode 1830-1870 als stadsarchitect en directeur openbare werken intens betrokken bij de restauratie en nieuwbouw in de stad. Op sommige plaatsen zoals in de Geldmuntstraat is zijn neoclassicistische voorkeur duidelijk afleesbaar uit het straatbeeld.

De stadswoning is een diephuis van één travee en drie bouwlagen. Het pand heeft een bepleisterde en witbeschilderde, neoclassicistische lijstgevel. De verticaliteit van de gevel wordt benadrukt door de fijne, gestapelde hoekpilasters. Ook tussen de drielichten zijn pilasters aangebracht. Op de derde bouwlaag is het centrale vensters van het drielicht voorzien van een balkon op voluteconsoles met gietijzeren borstwering. De houten kroonlijst op klossen is afgewerkt met een dakkapel met driehoekig fronton en vleugelstukken met kleine ornamenten.

Deze tekst is een samenvoeging van volgende twee teksten:

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002193, 107 Monumenten – deel 1 (GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 2002).
  • GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18na, Brussel-Turnhout, 70-71.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308072 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.