erfgoedobject

Calvarie

bouwkundig element
ID
308079
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308079

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ten zuidoosten van de wederopbouwhoeve, waar in 1932 de kaasmakerij van Passendale werd gesticht, bevindt zich een calvariegroep.

Witbeschilderde gietijzeren Christus op houten kruis, tussen cementen Maria- en Johannesbeeld. Omringende linden en geajoureerde betonnen afsluiting.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Op initiatief van Pastoor Van Gampelaere werd in 1866 op deze locatie op ’s Graventafel een beeld van de gekruisigde Christus opgericht. De huidige calvarie is een replica van die calvarie, opgericht op de inplantingsplaats van de tijdens de Eerste Wereldoorlog vernielde hoeve van de familie Léon Demoor-Vermeulen.

  • Onroerend Erfgoed, Aanduidingdossier Ankerplaats 'Slagveld Passendale (HIMPE K. & WANG Y. 2015).
  • DE ZONNEBEEKSE HEEMVRIENDEN 2015: Geen gewone, zelfs niet na zijn dood [online], https://www.zonnebeke.be (geraadpleegd op 23 november 2020).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Calvarie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308079 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.