Beschrijving

Aan de baan gelegen hoeve met losse bestanddelen van verankerde bakstenen onder pannen zadeldak, gegroepeerd rond een geasfalteerd erf; ten oosten erfoprit gemarkeerd door bakstenen hekpijlers onder witbeschilderde dekplaat; recente loods ten westen van het erf. Siertuin aan straatzijde.

Ten noorden van het erf, boerenhuis (nokrichting loodrecht op de straat) van acht traveeën en één bouwlaag, gedateerd 1798 door middel van gevelsteen in rechter zijgevel, vermoedelijk deels vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog, zie verschillende baksteensoorten en talrijke bouwnaden. Verankerde rode en gele baksteenbouw, gecementeerde plint aan oostkant. Door middel van bakstenen afzaat gemarkeerde plint met sporen van een rondbogige kelderopening links. Links hoeksteunbeer. Rechthoekige muuropeningen: beluikte kozijnvensters met kruis- en kleine roedeverdeling verdiept in rechthoekige casementen onder rollaag; kozijndeuren met accoladebogig deurkalf en verdeeld bovenlicht - onder meer met diefijzers- ter hoogte van de derde en zesde travee. Aantreden van arduin en Atrechtse zandsteen. Achtergevel met vernieuwd parement. Rechter zijgevel met talrijke sporen van wijzigingen. Rechthoekige kelderopening onder houten latei en rollaag. Kozijnvenstertje in getoogde omlijsting, boven de natuurstenen dorpel van een dichtgemetselde vensteropening. Spitsbogig beeldnisje en jaarsteen in de top. Aanbouwsel onder lessenaarsdak, tegen linker zijgevel. Analoog zoldervenstertje, zie rechter ijgevel.

Ten zuiden, stalgebouw op geknikte plattegrond. onder zadeldak (nokrichting parallel aan het huis, Vlaamse pannen), met overstekende rand op houten modillons, gedateerd 1846 door middel van een gevelsteen in linker zijgeveltop. Wisselend baksteengebruik - gele en rode, oude en jonge -; meerdere bouwnaden. Rechthoekige muuropeningen, onder meer staldeuren in houten kozijn onder rollaag. Aanbouwsel onder aansluitend lessenaarsdak tegen de achtergevel.

Ten noorden, links van boerenhuis, dwarsschuur onder overkragend zadeldak (nokricthing parallel aan het huis, mechanische pannen), gedateerd "anno 189." door middel van gevelsteen in ruitvormig casement in rechter zijgeveltop. Rode baksteenbouw op gecementeerde plint. Schuur met wagenhuisgedeelte, dorsvloer, aardappelkelder en links stalgedeelte. Laatst genoemde met getoogde muuropeningen onder strekse latei. Rechthoekige schuurpoort.

Ten noorden, achter het boerenhuis, 19de-eeuws bakhuisje van rode baksteen onder zadeldak (nokrichting parallel aan het huis, mechanische pannen). Kozijndeurtje naast recentere rechthoekige poort.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Het stalgebouw ten zuiden is gesloopt en vervangen door een nieuwe loods. Woning, schuur en bakhuisje zijn bewaard. De woning heeft een nieuw gevelparement.

• Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Polderrand (18 november 2022).
Auteurs: Jacobs, Els