Betonnen militaire constructie, gelegen langs de Spletestraat en de Paterstraat in Astene, op 250 meter ten noordwesten van bunker A4..
Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.
Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.
Deze bunker maakte deel uit van de voorste verdedigingslijn tussen de steunpunten Astene en Eke. De bunker bestaat uit een toegangssas en twee binnenruimtes, elk met een schietopening voor mitrailleur aan de zuidelijke zijde. Zodoende was het schootsveld van deze bunker afgestemd op het westelijk georiënteerde schootsveld van de nabijgelegen bunker A4. Deze schietopeningen werden bijkomend beschermd door een uitstekende muur (oreillon) aan de zuidwestelijke hoek. De bunker was voorzien voor de opstelling van een Maximmitrailleur en een Hotchkiss- of Coltmitrailleur.
De bunker was gecamoufleerd als een alleenstaand arbeidershuisje, door het aanbrengen van een cementlaag met baksteenmotief. De linkerzijmuur was afgewerkt met een motief van zogenaamde ‘assestenen’ (grotere stenen uit hoogovencement). Naar verluidt trachtte men hiermee een halfopen bebouwing te simuleren, waartegen nog geen tweede woning was gebouwd en waardoor de zogenaamde gemeenschappelijke muur nog vrij stond. Er werden aan de zuidelijke voorzijde een vals raam en deur gesimuleerd, waarin beide de schietgaten verwerkt werden. Op de bunker was een zadeldak met blauwe Boomse dakpannen geplaatst. Het geheel was omgeven door een haag met een poortje.
Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. De toegang tot deze bunker is nog steeds dichtgemetseld.
- JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.