Voetweg met knothaagbeuken

• is deel van de aanduiding als vastgesteld landschapsatlasrelict Muziekbos-Koekamerbos

Beschrijving

Tussen de vallei van de Trosbeek en het gehucht Breucq is een voetweg gelegen, met daarlangs enkele oude, geknotte haagbeuken.

Het onverharde pad is reeds op de Vandermaelenkaart (1850) zichtbaar en maakt deel uit van een klein netwerk van voetwegen rond het gehucht Breucq. Langs het pad staan vier geknotte haagbeuken (Carpinus betulus), waarvan het dikste exemplaar een omtrek heeft van 326cm. De bomen zijn geknot op een hoogte van ongeveer 150cm.

De bomen zijn aangeplant om de perceelsgrens te markeren en houden tevens met hun wortelgestel het talud vast tussen het pad en de lager gelegen weilanden.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

Auteurs: Schepens, Annelies