Bunker A7

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker A7

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruggenhoofd Gent

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen op een akker aan de achterzijde van de hoeve Dennenbosdreef 1. De bunker ligt op 300m ten zuidoosten van de bunker A6, ten noorden van de autostrade E17.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.

Deze bunker maakte deel uit van de voorste verdedigingslijn tussen de steunpunten Astene en Eke. Het schootsveld was afgestemd op die van bunker A6. De bunker bestaat uit een toegangssas en twee binnenruimtes, elk met een schietopening voor mitrailleur aan de westelijke zijde. Deze schietopeningen werden bijkomend beschermd door een uitstekende muur (‘oreillon’) aan de zuidwestelijke hoek. De bunker was voorzien voor de opstelling van een Maximmitrailleur en een Hotchkiss- of Coltmitrailleur. Ter hoogte van het toegangssas mondt een granaatwerpgat uit.

De bunker was gecamoufleerd als een stal. Hiertoe werden de gebogen betonnen hoeken van de bunker achter rechte bakstenen hoeken gebracht en werd op de buitenmuren een gecementeerde laag aangebracht, waarin het motief van zogenaamde ‘assestenen’ (grotere stenen uit hoogovencement) was uitgewerkt De schietopeningen zaten wellicht verborgen achter luiken uit plaatstaal, waarop ramen waren geschilderd. Het dak werd gevormd door één dakvlak aan westelijke zijde die steunde op een muur tussen twee driehoekige puntgevels op de zijgevels. Dit dak was belegd met golfplaten uit asbest. De dakrand van het toegangssas is als een geprofileerde lijst uitgewerkt. Bij de toegang is het cijfer 2 in de gecementeerde laag afleesbaar. Bestaande struiken en gewassen rond de bunker werden behouden.

Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 in principe verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. De dichtgemetselde toegang tot de bunker is deels open gemaakt. Kleine ijzeren elementen, zoals een spilschroef onder de schietopeningen of haken tegen de muren zijn nog aanwezig.

• JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs: Decoodt, Hannelore