erfgoedobject

Groot Marshof

bouwkundig element
ID
30812
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30812

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Groot Marshof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eertijds gelegen onder de heerlijkheid van Krommenelst. Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architecten Ernest Richir en Guillaume Veraart (Brussel) van 1921, grosso modo teruggaand op de regionale hoevebouw zie, opstelling: losse groepering van boerenhuis, stal- en schuurvleugel (nokrichting loodrecht op het huis), bak- en melkhuis (nokrichting parallel aan het huis), respectievelijk ten noorden, en oosten, ten westen en ten noordoosten van een begrind erf met centraal grasperk; ten westen, gebetonneerde erfoprit; aanplanting: moes- en siertuin ten noorden, achter het boerenhuis; vaalt ten zuidoosten, rechts van de stalvleugel; materialen: verankerde rode baksteenbouw; gecementeerde plint en eterniet-bekleding bij het boerenhuis; pannen (mechanische) zadeldaken, onder meer met wolfseinden, met overstekende dakrand op houten modillons; rechthoekige muuropeningen onder houten latei; al dan niet in combinatie met een bakstenen ontlastingsboog; bakstenen lekdrempels; I-balk boven garagepoort; streekeigen bouwelementen: zijtuitgevel met muurvlechtingen bij de dwarsbeuk van het boerenhuis; opkamervenster met pseudo-bolkozijn, deels voorzien van kleine roedeverdeling, onder boogveld met visgraatverband; puntgevel met muurvlechtingen boven de korfbogige schuurpoort; zijtuitgevels met aandak en hoeksteunberen bij de schuur; indeling: boerenhuis met onderkelderde - zie beluikte kelderopeningen in linker zijgevel - opkamer, hier evenwel ondergebracht in een dwarsvleugel (nokrichting loodrecht op het huis); dwarsschuur met tweedelig wagenhuis links, dorsvloer, aardappelkelder en garage - recentere aanpassing - rechts. Voorts, inbreng van "eigentijdse" elementen als zeszijdige oeils-de-boeuf in zij- en puntgevels, het ruitmotief - bakstenen in blokverband - in de erfgevel en de schaliënbekleding.

  • Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 3448-3449.
  • DUFLOU R., Geschiedenis van Vlamertinge, Langemark, 1956, p. 146.

Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Groot Marshof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30812 (Geraadpleegd op )