erfgoedobject

Bunker B5

bouwkundig element
ID
308123
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308123

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker B5
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruggenhoofd Gent
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Betonnen militaire constructie gelegen langs de Klapstraat, iets ten noorden van het kruispunt met de Kortrijkseheerweg en Biezenstraat. Bij dit kruispunt zijn ook de bunkers B6 en B7 terug te vinden.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.

Deze bunker maakte deel uit van de derde verdedigingslijn van het bruggenhoofd. De bunker bevat één toegangssas en één bunkerruimte met schietopening voor mitrailleur aan westelijke-zuidwestelijke zijde.

De bunker werd gecamoufleerd als een stalletje of werkhuisje. Hiertoe werden de afgeronde betonnen hoeken van de bunker en de insprong bij de toegang achter rechte bakstenen hoeken geplaatst, zodat de constructie een rechthoekig uitzicht verkreeg. Hierop werd een gecementeerde laag aangebracht met het motief van zogenaamde ‘assestenen’ (grotere stenen uit hoogovencement). Op de bunker werd een zadeldak uit grijze asbestleien geplaatst. De getrapte schietopening stak wellicht achter een luik dat was gecamoufleerd als een deur. Aan een andere zijde werden vermoedelijk twee grote ramen gesimuleerd. Een uitstekende muur (oreillon) aan de zuidelijke hoek diende ter bescherming van deze schietopening. Een haag tussen de bunker en de straat diende eveneens ter camouflage.

Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. De dichtgemetselde deuropening is deels opengemaakt. Onder de schietopening aan de binnenzijde zijn onder meer lage betonnen muurtjes bewaard.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Nazareth


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bunker B5 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308123 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.