erfgoedobject

Bunker B6

bouwkundig element
ID
308124
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308124

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker B6
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruggenhoofd Gent
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Betonnen militaire constructie gelegen aan de westelijke rand van de Hospicebossen, net ten oosten van de Kortrijkseheerweg (N437), ten zuiden van de Klapstraat. Ter hoogte van dit kruispunt van de Klapstraat, Kortrijkseheerweg en Biezenstraat zijn ook de bunkers B5 en B7 terug te vinden.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.

Deze bunker maakte deel uit van de derde verdedigingslijn van het bruggenhoofd. Het was een antitankbunker met één toegangssas en twee ruimtes die een verschillende hoogte hebben onder een uitkragend plat dak, en van elkaar gescheiden zijn. De laagste ruimte heeft een schietopening voor mitrailleur, gericht naar het zuid-zuidwesten. Deze ruimte, die wat schuin op de rest van de bunker gepositioneerd was, kon betreden worden via een L-vormige toegang. De hogere ruimte had aan de noordoostelijke zijde een rechtstreekse grote toegang. Deze ruimte bevat een ander type schietopening voor een stuk 47mm veldgeschut, gericht naar het zuidwesten.

De bunker werd gecamoufleerd als een blokhut aan de rand van een bos. Rondom de betonnen bunker werd een houten kader opgetrokken in dennenhout, waarop schorsplanken werden bevestigd. Vóór de schietopening van de mitrailleur werd een neerklappend luikje geplaatst. De schietopening voor het kanon kon afgesloten worden met twee luiken, die zijdelings geopend konden worden.

Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. Beide toegangen en de schietopening voor het kanon zijn nog volledig dicht.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Kortrijkseheerweg


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bunker B6 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308124 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.