erfgoedobject

Bunker A9

bouwkundig element
ID
308135
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308135

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker A9
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruggenhoofd Gent
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen op een akker langs de Groenstraat, ten zuiden van de Sticheldreef en de E17.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.

Deze bunker maakte deel uit van de eerste verdedigingslijn tussen de steunpunten Astene en Eke. De bunker bestaat uit een toegangssas en twee binnenruimtes, elk met een schietopening voor mitrailleur aan de westelijke zijde. De schietopeningen werden bijkomend beschermd door een uitstekende muur (‘oreillon’) aan de zuidwestelijke hoek. De bunker was voorzien voor de opstelling van een Maximmitrailleur en een Hotchkiss- of Coltmitrailleur. Het schootsveld was afgestemd met die van de nu verdwenen bunker A8. Achteraan de bunker was een observatiekoepel ingewerkt, die van binnenuit bereikbaar was via klimijzers.

De bunker was gecamoufleerd als een stal. Hiertoe werden de gebogen hoeken van de bunker achter rechte bakstenen hoeken geplaatst en werd op de buitenmuren een gecementeerde laag aangebracht, waarin het motief van zogenaamde ‘assestenen’ (grotere stenen uit hoogovencement) was uitgewerkt De schietopeningen zaten wellicht verborgen achter luiken uit plaatstaal, waarop ramen waren geschilderd. Op de bunker was een schilddak geplaatst uit rode baksteen. De koepel stak waarschijnlijk boven het dak uit, maar het is niet duidelijk hoe deze werd gecamoufleerd. Een elzenhaag diende bewaard te blijven.

Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. De tijdens de Tweede Wereldoorlog dichtgemetselde toegang tot de bunker is deels open gemaakt. De zware beschadigingen aan de achterzijde is het gevolg van naoorlogse pogingen om nog zoveel mogelijk ijzeren restanten van de koepel uit de bunker te halen.

 • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Bruggenhoofd Gent

 • Is deel van
  Nazareth


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bunker A9 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308135 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.