erfgoedobject

Bunker A10

bouwkundig element
ID
308136
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308136

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker A10
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruggenhoofd Gent
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen op een akker langs de Groenstraat, tegenover huisnummer 11A.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.

Deze bunker maakte deel uit van de voorste verdedigingslijn, tussen de steunpunten Astene en Eke. De drie bunkers A10, A11 en A12 zijn opvallend dicht bij elkaar opgetrokken. De bunker A10 bestaat uit een toegangssas aan noordnoordoostelijke zijde en één binnenruimte met een schietopening voor mitrailleur aan de zuidzuidoostelijke zijde. Deze lijkt gericht te zijn op de kruising van de Oudenaardse Heerweg en het brugje over de Beerhofbeek (huidige Moerbeek), die wellicht als antitankgracht diende te fungeren. Het schootsveld van deze bunker was afgestemd op het schootsveld van bunker A11. De schietopening werd bijkomend beschermd door een uitstekende muur (‘oreillon’) aan de zuidwestelijke hoek. De bunker was voorzien voor de opstelling van een Maximmitrailleur en een Hotchkiss- of Coltmitrailleur.

De bunker was wellicht gecamoufleerd als een bijgebouw, dat hoorde bij de hoeve aan de overzijde van de weg. Hiertoe werden de afgeronde betonnen hoeken van de bunker achter rechte bakstenen hoeken geplaatst en werd op de buitenmuren een gecementeerde laag aangebracht, waarin het motief van kleine bakstenen was uitgewerkt De schietopening zat wellicht verborgen achter luiken uit plaatstaal, waarop ramen waren geschilderd. Vermoedelijk waren de muren wit geverfd. Op de bunker was een zadeldak geplaatst, bedekt met asbestleien. De elzenhaag tussen de bunker en de straat diende bewaard te blijven.

Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. De toegang is deels terug opengemaakt.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Nazareth


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bunker A10 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308136 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.