erfgoedobject

Bunker A13

bouwkundig element
ID
308139
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308139

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen op een akker langs de spoorlijn tussen De Pinte en Zingem, tegenover Biesten.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.

Deze bunker maakte deel uit van de voorste verdedigingslijn tussen de steunpunten Astene en Eke. De bunker bestaat uit een toegangssas en twee bunkerruimtes, elk met een getrapte schietopening voor mitrailleur, gericht naar het zuiden respectievelijk naar het westen. Deze laatste opening werd bijkomend beschermd door de verder doorlopende zuidelijke muur (oreillon). Het schootsveld van deze bunker vormde een aanvulling op het schootsveld van de vlakbij opgetrokken en inmiddels verdwenen bunker A14, die twee zuidelijk gerichte schietgaten had. De bunker was voorzien voor de opstelling van een Maximmitrailleur of een Hotchkiss- of Coltmitrailleur.

De bunker was wellicht gecamoufleerd als kleine woning. Hiertoe waren rondom de bunkers bakstenen gevels opgetrokken, die niet volledig de omtrek van de bunker volgden maar een rechthoekig gebouw simuleerden. Beide schietopeningen zaten verstopt achter luiken uit plaatijzer en hout, waarop valse ramen werden gesimuleerd die bovenaan boogvormig waren afgewerkt. Ook aan andere zijden werden muuropeningen nagebootst. Op de bunker werd een zadeldak aangebracht, bedekt met rode dakpannen. De nok van het dak stond loodrecht op de spoorlijn.

Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. Deze werden beperkt geopend.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Eke


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bunker A13 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308139 (Geraadpleegd op )