Gemeentehuis van Vlamertinge

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Vlamertinge
Straat Poperingseweg, Hospitaalstraat
Locatie Poperingseweg 264-266, Hospitaalstraat 1A-B, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Ieper (actualisaties: 01-08-2008 - 31-08-2008).
  • Adrescontrole Ieper (adrescontroles: 08-02-2008 - 11-02-2008).
  • Inventarisatie Ieper (geografische inventarisatie: 01-01-1987 - 31-12-1987).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Vlamertinge

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Gemeentehuis met rechts aanleunende woning van de veldwachter en gebouw van de brandweer. Gebouwd in 1922 naar ontwerp van de architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir (Brussel) van 1921, op de plaats van de vroegere gemeenteschool. Het vooroorlogse wetshuis, gebouwd in 1909 naar ontwerp van architect G. Lernould (Ieper) in "Ieperse trant" met neo-Vlaamserenaissance-inslag, bevond zich op de hoek van de Poperingseweg en de H. Verrieststraat; het werd, samen met de aanpalende woning van de veldwachter en de herberg "De Hert", door een obus vernield op 15 september 1915.

Het huidige gemeentehuis in neo-Vlaamserenaissancestijl, vormt een blikvanger in het dorpsbeeld door zijn ligging, geknikte aanleg en volume. Symmetrisch opgevat bakstenen gebouw van elf traveeën, waaronder drie afgeschuinde middentraveeën, en twee bouwlagen, onder zadeldak (mechanische pannen) voorzien van vier dakkapellen onder afgewolfd zadeldak (leien). Uitgewerkte lelievormige muurankers. Geblokte, natuurstenen sokkel. Gebruik van Euvillesteen voor onder meer kozijnen, stijlen, dorpels, kroonlijsten, consoles. Aflijnende houten gootlijst op consooltjes. Middenrisaliet (poort-) uitlopend op een halsgevel met driehoekig fronton en centraal oeil-de-boeuf onder druiplijstje. Rechthoekige muuropeningen onder strek en druiplijst: beluikte kruiskozijnen; bolkozijnen ter hoogte van het risaliet; rechthoekige poort met imposten, gevat in een vlakke omlijsting, onder licht overkragende bovenverdieping op consoles. Zijgevels uitlopend op verhoogde halsgevel met bakstenen rolwerk en pilasters, onder driehoekig fronton op tandlijst; lichtgleuf in rondboogomlijsting ter hoogte van de top. Linker zijgevel met analoge muuropeningen als in voorgevel.

Tegen de rechter zijgevel, voormalige veldwachterswoning van drie traveeën + afgeschuinde hoektravee + 3 traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak met dakkapellen en schouwen, idem gemeentehuis. Aansluitende, zie zelfde materiaalgebruik, doch sterk vereenvoudigde bouwtrant: rechthoekige muuropeningen onder latei (Euvillesteen?) en strek. Rechts ervan, brandweergebouw onder zadeldak (mechanische pannen) met rechts wolfseind. Poorttravee uitlopend op dakvenster met puntgevel. Korfboogpoort in omlijsting van Euvillesteen, voorzien van opschrift "brandweer", onder druiplijst met gestrekte einden, midden twee smalle venstertjes.

  • Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 3799.

Bron: Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi

Datum tekst: 1987

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hospitaalstraat

Hospitaalstraat (Ieper)

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Poperingseweg (Vlamertinge)

Poperingseweg (Ieper)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.