erfgoedobject

Bunker Se12

bouwkundig element
ID
308151
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308151

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker Se12
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruggenhoofd Gent
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen in de voortuin van Grotenbroekstraat 74.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. De steunpunten waren iets vóór de voorste verdedigingslijn ingericht en konden vanuit drie richtingen worden verdedigd.

Het steunpunt Semmerzake lag op een hoogte, die aan westelijke, zuidelijke en oostelijk zijde verdedigd werd met 13 bunkers, die vrij dicht bij elkaar waren opgericht. De kern van dit steunpunt bestond uit twee zware en dicht bij elkaar gelegen geschutbunkers op de westelijke flank van de hoogte, met name Se2 en Se3.

Bunker Se12 is de meest noordelijke bunker van het steunpunt Semmerzake tegen de westelijke flank van de hoogte waarop het steunpunt was aangelegd. De bunker bevat een toegangssas met er vóór een afhellend toegangspad tussen betonnen muurtjes. Er zijn twee ruimtes met schietopeningen voor mitrailleurs, georiënteerd in westelijke richting, in de richting van de Schelde. De schietopeningen werden bijkomend beschermd door een uitstekende muur (oreillon) aan de zuidelijke hoek. De bunker was voorzien voor de opstelling van een Maximmitrailleur en een Hotchkiss- of Coltmitrailleur. De lage muurtjes aan binnenzijde onderaan de schietopeningen dienden voor de opstelling van een Hotchkiss- of Coltmitrailleur.

De bunker was volledig ommuurd met baksteen. Er zijn veel restanten van de originele baksteencamouflage bewaard. De meest zuidelijke schietopening zat achter een gesimuleerde deur uit hout verborgen. De andere schietopening zat achter luiken. Het geheel was uitgewerkt als een zogenaamde vensteropening, die gesimuleerd werd aan de hand van een gegalvaniseerde metalen plaat waarop langs de buitenzijde houten raamprofielen werden gekleefd. Aan de zuidelijke zijde van de bunker werd op een gelijkaardige manier een raam nagebootst. In de getrapte schietopeningen zijn er nog sporen van camouflageverf. Op de bunker was een zadeldak opgetrokken, belegd met rode dakpannen. Boven het toegangssas werd een plat dak met een geprofileerde betonnen rand aangebracht. Zodoende moest de bunker gelijken op een bijgebouw bij de boerderij. Tussen de bunker en de straat was een bomenrij.

Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 in principe verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. De muuropeningen zijn bij deze bunker (terug) helemaal open.

 • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Bruggenhoofd Gent

 • Is deel van
  Semmerzake


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bunker Se12 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308151 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Gavere

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.