erfgoedobject

Bunker Se13

bouwkundig element
ID
308152
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308152

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, nu tegen de voorzijde van de woning op adres van Berggatstraat 9 gelegen.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. De steunpunten waren iets vóór de voorste verdedigingslijn ingericht en konden vanuit drie richtingen worden verdedigd.

Het steunpunt Semmerzake lag op een hoogte, die aan westelijke, zuidelijke en oostelijk zijde verdedigd werd met 13 bunkers, die vrij dicht bij elkaar waren opgericht. De kern van dit steunpunt bestond uit twee zware geschutbunkers. De kern van dit steunpunt bestond uit twee zware en dicht bij elkaar gelegen geschutbunkers op de westelijke flank van de hoogte, met name Se2 en Se3.

Bunker Se13 was een commandobunker, gelegen aan de noordelijke zijde van het steunpunt Semmerzake. De bunker bevat een toegangssas en twee ruimtes, waarvan één met een schietopening voor mitrailleur in westzuidwestelijke richting. Deze schietopening was uitgerust voor de opstelling van een Maximmitrailleur. Een uitstekende muur (oreillon) aan de zuidelijke hoek diende als bijkomende bescherming van deze opening.

De bunker werd gecamoufleerd als woning. Hiertoe werden de afgeronde betonnen hoeken van de bunker achter rechte bakstenen hoeken gebracht en werd het geheel gecementeerd. De schietopening zat verborgen achter twee luiken en was ingewerkt in een zogenaamde raamopening, dat gesimuleerd werd aan de hand van een gegalvaniseerde metalen plaat waarop langs de buitenzijde houten raamprofielen werden gekleefd. Op een gelijkaardige manier werden nog twee andere ramen gesimuleerd, namelijk naast de schietopening en op de noordelijke gevel. In de schietopening zijn er sporen van blauwe camouflageverf waargenomen. Op de bunker was een zadeldak uit rode dakpannen geplaatst. Tussen de constructie en de weg was een haag met een poortje.

Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. Op de achtermuur van de mitrailleurkamer zouden er sporen zijn van kogelinslagen, maar het is niet duidelijk van wanneer deze dateren. 

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Semmerzake


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bunker Se13 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308152 (Geraadpleegd op )