erfgoedobject

Bunker D6

bouwkundig element
ID
308153
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308153

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen in de tuin van de woning Grenadierslaan 51 in Semmerzake (Gavere).

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.

Deze bunker maakte deel uit van de tweede verdedigingslijn van het bruggenhoofd achter het steunpunt Semmerzake. De bunker bestond uit een toegangssas en twee bunkerruimtes elk met een getrapte schietopening voor mitrailleurs aan zuidelijke zijde. De bunker heeft geen oreillon (uitstekende muur) ter bescherming van de schietopeningen.

De bunker was waarschijnlijk gecamoufleerd als een bijgebouw bij een nu verdwenen hoeve. De betonnen constructie was met bakstenen muren omgeven, waarin zogenaamde ramen waren uitgewerkt, aan de hand van gegalvaniseerde metalen platen waarop langs de buitenzijde houten raamprofielen waren gekleefd. De beide schietopeningen zaten achter twee luiken, die ook in een dergelijke raamopening waren ingewerkt. Op de bunker was een zadeldak bedekt met asbestgolfplaten opgetrokken.

Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. De toegang tot de bunker is terug opengemaakt. Boven de toegang is het getal 82 ingekerfd.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Semmerzake


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bunker D6 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308153 (Geraadpleegd op )