erfgoedobject

Bunker C8

bouwkundig element
ID
308160
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308160

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen in een weide ten noorden van de hoeve Bukkestraat 7.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.

Deze bunker maakte deel uit van de tweede verdedigingslijn van het bruggenhoofd tussen het steunpunt Semmerzake en het weerstandsnest Muntekouter. De bunker zou bedoeld zijn als mitrailleurspost en als commandopost. Hij bestond uit één toegangssas en twee bunkerruimtes, elk met een getrapte schietopening voor mitrailleur aan zuidzuidoostelijke zijde. Zodoende was het schootsveld afgestemd met dat van bunker D9. In tegenstelling tot de meeste andere bunkers waren de mitrailleuropeningen enkel voorzien op Maximmitrailleurs, niet op andere types mitrailleurs. Deze schietopeningen werden elk afgesloten met twee luiken. Een oreillon (uitstekende muur) aan de zuidelijke hoek diende als bijkomende bescherming van deze schietopeningen.

De bunker was gecamoufleerd als een bijgebouw bij de hoeve. Hiertoe werden de afgeronde betonnen hoeken van de bunker achter rechte bakstenen hoeken geplaatst en werd het geheel gecementeerd. De toegang tot de bunker zat achter een deur met uitzicht van een buitendeur. De schietopeningen met luiken zaten verwerkt in zogenaamde ramen met omlijsting, die werden gesimuleerd aan de hand van een gegalvaniseerde metalen plaat waarop houten raamprofielen waren gekleefd. Op de bunker was een zadeldak opgetrokken uit rode dakpannen.

Op bevel van de Duitse bezetter werden in principe ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. De schietopeningen zijn nog steeds dicht, de toegang is geopend.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Vurste


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Bunker C8 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308160 (Geraadpleegd op )