erfgoedobject

Bunker Av2

bouwkundig element
ID
308167
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308167

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker Av2
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruggenhoofd Gent
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen in de tuin bij de woning Lindeboomstraat 22 in Gavere.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.

Bunker Av2 was een vooruitgeschoven bunker op de voorste verdedigingslijn tussen het steunpunt Semmerzake en het weerstandsnest Muntekouter. De aanduiding ‘Av’ staat voor ‘Avancé’ of vooruitgeschoven. Deze bunkers werden opgetrokken op de voorste verdedigingslijn van de courtine, tussen Kwatrecht en Semmerzake, daar waar de observatiemogelijkheden vanuit de A-bunkers te beperkt waren.

Bunker Av2 bestaat uit twee bunkerruimtes, die onderling niet met elkaar verbonden zijn. Eén bunkerruimte diende als een geschutkamer voor het opstellen van een mobiel 47mm kanon. De andere ruimte was uitgewerkt als een mitrailleurkamer, met achteraan een L-vormig toegangssas. Deze bunkerruimte was voorzien op het opstellen van een mitrailleur van het type Maxim, Hotchkiss of Colt. Het schootsveld van beide schietopeningen was naar het zuidoosten gericht, in afstemming met het schootsveld van bunker A16. Een uitstekende muur (oreillon) aan de zuidelijke hoek diende als bijkomende bescherming van de schietopeningen.

De bunker was gecamoufleerd als een bakstenen stal of werkhuisje. Hiertoe werd de bunker met bakstenen muren omgeven, waarin drie vensters werden gesimuleerd. Onder meer de twee schietopeningen, elk voorzien van twee luiken, waren als een dergelijk venster uitgewerkt aan de hand van gegalvaniseerde metalen platen waarop langs de buitenzijde houten raamprofielen waren gekleefd. Een derde zogenaamd venster stak aan de zuidwestelijke zijde. Op de bunker was een zadeldak geplaatst, bedekt met asbestgolfplaten.

Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Lindeboomstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bunker Av2 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308167 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Gavere

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.