erfgoedobject

Bunker A17

bouwkundig element
ID
308171
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308171

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen op een hoogte (kouter) in een weide tussen de Populierkensweg en de Wannegatstraat.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.

Deze bunker maakte deel uit van de voorste verdedigingslijn tussen het steunpunt Semmerzake en het weerstandsnest Muntekouter. De bunker bestaat uit een toegangssas en twee bunkerruimtes met een getrapte schietopening voor mitrailleur, met een schootsveld in zuidzuidoostelijke richting. Dit schootsveld was afgestemd met dat van bunker A18. De bunker was voorzien voor de opstelling van een Maximmitrailleur en een Hotchkiss- of Coltmitrailleur. De schietopeningen werden bijkomend beschermd door de verder doorlopende zuidwestelijke muur (oreillon).

De bunker was gecamoufleerd als een klein gecementeerd hoevetje, midden op de kouter. Hiertoe werden de afgeronde betonnen hoeken van de bunker achter rechte bakstenen hoeken gebracht. Het geheel werd gecementeerd. De toegang tot het toegangssas zat achter een gesimuleerde buitendeur. De luiken voor de schietopeningen werden als zogenaamde vensters gecamoufleerd, aan de hand van gegalvaniseerde metalen platen waarop langs de buitenzijde houten raamprofielen werden aangebracht. Ook aan de zuidwestelijke en noordoostelijke zijde werd een dergelijk venster gesimuleerd. Op de bunker was een zadeldak opgetrokken, belegd met rode dakpannen. Boven het toegangssas was een kleiner zadeldak opgetrokken.

Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. De bunker is nog steeds volledig afgesloten.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Vurste


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bunker A17 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308171 (Geraadpleegd op )