Vijfsprong op plateau van Duisburg

Beschrijving

Ten zuidoosten van Duisburg komen op het plateau bij een kruispunt gemarkeerd door een veldkapel en zomerlinde vijf wegen samen. Het betreft vier kasseiwegen en een onverharde holle weg die de open akkers doorkruisen.

De Huldenbergstraat loopt van in het centrum van Duisburg naar het zuidoosten door tot aan Huldenberg. Vanaf het kruispunt met de linde wordt deze Aardeweg genoemd. Het tracé is al aanwezig op de Ferrariskaart en verbindt Duisburg met Huldenberg. De weg doorkruist het akkercomplex ten zuiden van Duisburg. De Atlas der Buurtwegen duidt de weg aan als 'Chemin d’Huldenbergh' met een wegbreedte van 6,61m. In het begin van de 20ste eeuw wordt de Huldenbergstraat aansluitend bij de dorpskern verhard. Tegen midden 20ste eeuw is het volledige wegtracé gekasseid.

Het Keersmakerstraatje verbindt het gehucht Eizer met het kruispunt en loopt verder als Oliestraat naar het noordoosten tot in gehucht Veeweide. Het wegtracé is al aanwezig op de Ferrariskaart. Volgens de Atlas der Buurtwegen verbindt het Keersmakerstraatje het gehucht Eizer met ‘Bas-Duisburg’. De wegbreedte bedraagt 3,3m. Het wegdek is gekasseid en de Oliestraat heeft een uitgesproken hol karakter.

De Glazenmakerstraat loopt van bij het kruispunt met de linde naar het zuiden van Veeweide. Volgens de Atlas der Buurtwegen betreft het een smalle voetweg, sentier nr 52, die de gehuchtjes Reedelle en Veeweide met elkaar verbindt. De voetweg loopt haaks op het plateau en was dus sterk ingesneden. De aanduiding ‘ravin’ op de Vandermaelenkaart bevestigt het sterk uitgesleten of holle karakter van de weg. Deze weg is onverhard gebleven.

Van de vijf wegen heeft de Huldenbergstraat een duidelijk bovenlokaal karakter als noord-zuid verbinding tussen Duisburg en Huldenberg. De overige wegen speelden een centrale rol in de ontsluiting van het akkerlandschap ten zuiden van Duisburg en de verschillende kleine gehuchten aan de rand. Het historisch karakter van de kasseiwegen en holle wegen is goed bewaard. De wegen vormen daarenboven een landschappelijke en historische eenheid met de zomerlinde en de veldkapel op het kruispunt.

• Atlas van de Buurtwegen 1843-1845: Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000), originelen berusten bij de resp. provincies.

Auteurs: Verdurmen, Inge