Bunker Mu8

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker Mu8

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruggenhoofd Gent

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen op een akker ten westen van de Hundelgemsesteenweg. De bunker ligt bovenaan tegen de zuidelijke helling van de hoger gelegen Muntekouter, op 140 meter ten noordnoordoosten van bunker Mu7. Tegen de helling en bovenop de Muntekouter zijn er heel wat bunkers terug te vinden.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent en maakte deel uit van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.

De weerstandsnesten dienden rondom rond verdedigd te worden en moesten op zichzelf kunnen standhouden, ook in het geval de rest van de bunkerlinie zou vallen. De 25 bunkers van het weerstandsnest Muntekouter werden bijgevolg dicht bijeen opgericht. De toegepaste bunkertypes van het weerstandsnest lopen sterk uiteen, gaande van bunkers met één ruimte voor mitrailleur tot bunkers voor 47mm kanonnen.

Bunker Mu8 bestaat uit één L-vormig toegangssas en één bunkerruimte met een getrapte schietopening voor mitrailleur aan de zuidzuidoostelijke zijde. Dit schootsveld was afgestemd op dat van bunker Mu7. Wellicht kon de schietopening afgesloten worden met een metalen valluik. Een ‘oreillon’ (uitstekende muur) ter hoogte van de zuidwestelijke hoek diende de schietopening bijkomend te beschermen. Ook ter bescherming van de toegang liep de westelijke muur een klein beetje verder noordwaarts door. De toegangsput was afgesloten met een metalen valluik. Het toegangssas kon bereikt worden via klimijzers. De bunker was voorzien voor de opstelling van een Maximmitrailleur en een Browning FM30.

De bunker werd gecamoufleerd als een houten hok of stalletje. Hiertoe werd rondom rond de bunker een lage bakstenen muur gemetseld, waarop een houten structuur werd geplaatst, die via ijzers verankerd was met de betonnen muren. Hierop werden vervolgens planken uit populier aangebracht. De deur vóór de toegang en het luik vóór de schietopening waren wellicht eveneens met planken bekleed. Op de bunker was een zadeldak geplaatst, belegd met golfplaten uit asbest.

Voor zover zichtbaar lijkt de bunker geen sporen van oorlogsgeweld te vertonen. Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 in principe verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. De toegang tot de bunker is nog steeds dichtgemetseld, de schietopening is deels opengemaakt. In deze bunker blijken de ijzeren onderdelen nog vrij intact aanwezig te zijn, waaronder het ijzeren onderstel van de chardome-affuit.

• JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs: Decoodt, Hannelore