erfgoedobject

Bunker Mu12

bouwkundig element
ID
308198
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308198

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker Mu12
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruggenhoofd Gent
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen op een akker ten oosten van de Hundelgemsesteenweg, tegen de zuidzuidoostelijke helling van de hoger gelegen Muntekouter. De bunker ligt ten oosten van een onverhard pad dat Bunkerwegel wordt genoemd, op 150 meter ten noordoosten van bunker Mu11, op 215 meter ten zuidoosten van bunker Mu16. De bunker A23 ligt op 420 meter ten noordoosten van deze bunker. De bunker maakt deel uit van een concentratie aan bunkers.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent en maakte deel uit van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.

De weerstandsnesten dienden rondom rond verdedigd te worden en moesten op zichzelf kunnen standhouden, ook in het geval de rest van de bunkerlinie zou vallen. De 25 bunkers van het weerstandsnest Muntekouter werden bijgevolg dicht bijeen opgericht. De toegepaste bunkertypes van het weerstandsnest lopen sterk uiteen, gaande van bunkers met één ruimte voor mitrailleur tot bunkers voor 47mm kanonnen.

Bunker Mu12 is de meest oostelijke bunker van het weerstandsnest Muntekouter. Deze bunker bestaat uit twee van elkaar gescheiden bunkerruimtes, elk voorzien van een getrapte schietopening aan oostelijke zijde. Dit schootsveld ter verdediging van de oostelijke zijde van Muntekouter, was afgestemd op dat van de voorliniebunker A23 en bij de meer centraal in het weerstandsnest gelegen bunker Mu16. De noordelijke bunkerruimte diende voor een mobiel 47mm kanon en heeft een grote, rechtstreekse ingang en de grootste schietopening. De zuidelijke ruimte heeft een L-vormig toegangssas, een observatiekoepel die bereikbaar was via klimijzers en een smallere schietopening. Een spreekbuis maakte communicatie tussen de observatiekoepel en de mitrailleurkamer mogelijk. Beide schietopeningen konden afgesloten worden met een metalen valluik. De mitrailleurruimte was voorzien voor de opstelling van een Maximmitrailleur en een Hotchkiss- of Coltmitrailleur. Een oreillon (uitstekende muur) ter hoogte van de meest zuidoostelijke hoek diende als bijkomende bescherming van de schietopeningen.

De bunker zat deels ingewerkt in het hellend terrein. De nog zichtbare delen van de bunker werden gecamoufleerd aan de hand van betonnen bulten ('enduit Tyrolien mamelonné'), die nog steeds aanwezig zijn. Hierop werd camouflageverf aangebracht.

Voor zover zichtbaar draagt de bunker geen sporen van oorlogsgeweld. Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 in principe verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. De bunker is vandaag nog steeds dichtgemetseld, waardoor het niet duidelijk is in hoeverre de ijzeren onderdelen effectief zijn verwijderd. De observatiekoepel is in ieder geval wel verwijderd.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Munte


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bunker Mu12 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308198 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.