Betonnen militaire constructie, gelegen in de tuin van Hundelgemsesteenweg 1101A, aan de oostelijke zijde van de steenweg. De bunker ligt bovenaan de hoogte van Muntekouter, op 130 meter ten noordoosten van bunker Mu15, op 210 meter ten noordwesten van bunker Mu12 en op 210 meter ten noorden van Mu11. De bunker maakt deel uit van een concentratie aan bunkers.
Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent en maakte deel uit van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.
Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.
De weerstandsnesten dienden rondom rond verdedigd te worden en moesten op zichzelf kunnen standhouden, ook in het geval de rest van de bunkerlinie zou vallen. De 25 bunkers van het weerstandsnest Muntekouter werden bijgevolg dicht bijeen opgericht. De toegepaste bunkertypes van het weerstandsnest lopen sterk uiteen, gaande van bunkers met één ruimte voor mitrailleur tot bunkers voor 47mm kanonnen.
Bunker Mu16 ligt bovenaan de hoogte van Muntekouter, aan het oostelijke uiteinde van het weerstandsnest. De bunker bestaat uit één L-vormig toegangssas en één bunkerruimte met een getrapte schietopening in oostnoordoostelijke richting. Vanuit deze bunker diende dus, samen met de nabijgelegen bunkers Mu12, Mu11 en Mu10, de oostelijke zijde van het weerstandsnest verdedigd te worden. Deze schietopening werd bijkomend beschermd door een oreillon (uitstekende muur) aan de zuidoostelijke hoek. De mitrailleurkamer was voorzien voor de opstelling van een Maximmitrailleur en een Browning FM30. Het toegangssas kon bereikt worden via betonnen treden.
De bunker werd gecamoufleerd als een bakstenen gebouwtje en werd dus volledig ommuurd met baksteen. De schietopening werd afgesloten met twee houten luiken. Er werden nog andere vensteropeningen gesimuleerd. Het toegangssas tot de bunker stak achter een bakstenen portaal, waarin een deur was aangebracht. Vandaag zijn nog delen van de bakstenen puntgevels bewaard. Op de bunker was een zadeldak aangebracht belegd met rode pannen, met een bijkomend zadeldakje boven het toegangssas.
Voor zover zichtbaar draagt de bunker geen sporen van oorlogsgeweld. Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 in principe verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. Vandaag zijn de toegang en schietopening open. De ijzeren onderdelen blijken grotendeels ontmanteld te zijn. In de bunker zou vandaag de originele metalen tussendeur van bunker Mu9 geplaatst zijn.
- JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.