erfgoedobject

Bunker B21

bouwkundig element
ID
308216
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308216

Beschrijving

Betonnen militaire constructie gelegen langs de Wassemstraat, ter hoogte van huisnummer 6. Vóór de bunker is een elektriciteitscabine opgetrokken. De bunker ligt op 125 meter ten zuidwesten van bunker B22.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.

Deze bunker maakte deel uit van de derde verdedigingslijn van het bruggenhoofd, die hier achter het steunpunt Semmerzake en het weerstandsnest Muntekouter liep, ten oosten van de Schelde.

Deze bunker bevat één toegangssas en één ruimte met een getrapte schietopening voor mitrailleur, gericht naar het zuidoosten. Dit schootsveld was afgestemd met dat van bunker B22. Deze schietopening werd bijkomend beschermd door een uitstekende bunkermuur (oreillon) aan de zuidelijke hoek. De bunker was voorzien op de opstelling van een mitrailleur van het type Maxim, Hotchkiss of Colt. 

De bunker werd gecamoufleerd als een bijgebouwtje bij een ondertussen verdwenen hoeve. Hiertoe werd de bunker volledig ommuurd met baksteen, waarin zogenaamde raamopeningen waren uitgewerkt, onder meer ter hoogte van de schietopening. Op de bunker was een zadeldak met rode dakpannen opgetrokken. De bunker zat verborgen achter aanplantingen en een haag met een poortje.

Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. De schietopening is nog steeds dicht.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Melsen


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bunker B21 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308216 (Geraadpleegd op )