Betonnen militaire constructie gelegen op een akker ten oosten van de Makkegemstraat, ter hoogte van huisnummer 27.
Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.
Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.
Deze bunker maakte deel uit van de derde verdedigingslijn van het bruggenhoofd, die hier achter het weerstandsnest Muntekouter liep.
Deze bunker bevat één toegangssas en één ruimte met een getrapte schietopening voor mitrailleur, gericht naar het zuidzuidoosten. Wellicht kon deze schietopening afgesloten worden met een valluik. De bunker was voorzien op de opstelling van een mitrailleur van het type Maxim, Hotchkiss of Colt. Vóór het toegangssas was een toegangsput, afgesloten met een metalen valluik. Via klimijzers kon men afdalen tot in de bunker.
De bunker werd gecamoufleerd als een houten stalletje. Hiertoe werd een houtskelet rond de betonnen bunker geplaatst, dat onderaan verankerd werd op een bakstenen muurtje. Via ijzeren haken werd de houtstructuur aan de betonnen muren bevestigd. Tegen dit houtskelet werden planken uit dennenhout aangebracht, die behandeld waren met creoline. Ook de toegangsdeur en de schietopening werden met deze planken verdoezeld. Op de bunker was een zadeldak aangebracht, bedekt met golfplaten uit asbest.
Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. Eind 2008 is de bunker door Natuurpunt ingericht als vleermuizenschuilplaats. Hierbij werd een deur met invlieggleuf aangebracht.
- JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.