erfgoedobject

Bunker B24

bouwkundig element
ID
308219
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308219

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker B24
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruggenhoofd Gent
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Betonnen militaire constructie gelegen nabij de hoeve op adres Bosstraat 27 in Munte. Op 120 meter ten noordoosten ligt bunker B25.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.

Deze bunker maakte deel uit van de derde verdedigingslijn van het bruggenhoofd, die hier achter het weerstandsnest Muntekouter liep.

Deze bunker bevat één toegangssas en één ruimte met een getrapte schietopening voor mitrailleur, gericht naar het zuidwesten. De bunker was voorzien op de opstelling van een mitrailleur van het type Maxim, Hotchkiss of Colt. 

De bunker werd gecamoufleerd als een bijgebouwtje bij de naburige hoeve. Hiertoe werd de afgeronde betonnen hoeken van de bunker achter rechte bakstenen hoeken geplaatst en werd het geheel gecementeerd. In deze gecementeerde laag werd het motief van zogenaamde ‘assestenen’ (grotere stenen uit hoogovencement) aangebracht. De schietopening werd ingewerkt in een gesimuleerde deuropening. Op de bunker was een zadeldak uit rode dakpannen aangebracht.

Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. Eind 2008 is de bunker door Natuurpunt ingericht als vleermuizenschuilplaats. Hierbij werd een deur met invlieggleuf aangebracht.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Munte


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bunker B24 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308219 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.