erfgoedobject

Klooster en school

bouwkundig element
ID
30822
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30822

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster en school
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig klooster van de zusters van Liefde van Maria met achterliggende klasgebouwen van de Vrije School, gegroepeerd rondom speelplaats. Toegangshek links aan de straat. Bouw van klooster in 1906; inrichting tot hospitaal voor het Franse leger in oktober 1914; tijdens de Tweede Wereldoorlog opgeëist door de bezetter voor het herbergen van Duitse soldaten; heropening van de school op 18 september 1944.

Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen) met houten neogotisch getinte dakruiter. Rode baksteenbouw; gebruik van gele bakstenen voor horizontale banden, pseudo-druiplijst. Arduinen lekdrempels en afzaat ter markering van de plint. Versierde muurankers onder meer lelievorm. Aflijnende overhoekse muizentand en baksteenfries. Getoogde muuropeningen onder strekse latei en pseudo-druiplijst in de vorm van een platte boog. Vensters met grote roedeverdeling. Deur met verdeeld bovenlicht. Erboven, rondbogig Marianisje.


Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Klooster en school [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30822 (Geraadpleegd op )