erfgoedobject

Bunker B25

bouwkundig element
ID
308220
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308220

Beschrijving

Betonnen militaire constructie gelegen langs het toegangspad naar de hoeve op adres Bosstraat 27 in Munte. Op 120 meter ten zuidwesten ligt bunker B24.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.

Deze bunker maakte deel uit van de derde verdedigingslijn van het bruggenhoofd, die hier achter het weerstandsnest Muntekouter liep.

Deze bunker bevat één toegangssas en één ruimte met een getrapte schietopening voor mitrailleur, gericht naar het zuidoosten. Deze schietopening werd wellicht afgesloten met een valluik. De bunker was voorzien op de opstelling van een mitrailleur van het type Maxim, Hotchkiss of Colt. Een oreillon (uitstekende bunkermuur) aan de zuidelijke hoek diende deze schietopening bijkomend te beschermen. Het toegangssas kon volgens het plan bereikt worden via klimijzers.

De bunker werd gecamoufleerd als een houten stalletje. Hiertoe werd een houtskelet rond de betonnen bunker geplaatst, dat onderaan verankerd werd op een bakstenen muurtje. Via ijzeren haken werd de houtstructuur aan de betonnen muren bevestigd. Tegen dit houtskelet werden planken uit dennenhout aangebracht, die behandeld waren met creoline. Ook de toegangsdeur en de schietopening werden met deze schutplanken verdoezeld. Op de bunker was een zadeldak aangebracht, bedekt met golfplaten uit asbest.

Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. Eind 2008 is de bunker door Natuurpunt ingericht als vleermuizenschuilplaats. Hierbij werd een deur met invlieggleuf aangebracht.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2021


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Munte


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bunker B25 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308220 (Geraadpleegd op 18-04-2021)