Bunker B27

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker B27

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruggenhoofd Gent

Beschrijving

Betonnen militaire constructie gelegen in de tuin van de woning Groenstraat 31. De bunker ligt op 225 meter ten oosten van bunker B26.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.

Deze bunker maakte deel uit van de derde verdedigingslijn van het bruggenhoofd, die hier achter het weerstandsnest Muntekouter liep.

Deze bunker bevat één toegangssas en twee ruimtes die van elkaar gescheiden zijn. De ene ruimte is toegankelijk via het toegangssas en bevat een getrapte opening voor mitrailleur en een observatiekoepel, te bereiken via klimijzers en voorzien van een spreekbuis. Deze bunkerruimte was voorzien op de opstelling van een mitrailleur van het type Maxim, Hotchkiss of Colt. De andere ruimte heeft een aparte toegang en was voorzien voor de opstelling van een mobiel 47mm kanon. Het schootsveld in zuidwestelijke richting was afgestemd op dat van bunker B26. Een oreillon (uitstekende bunkermuur) aan de zuidelijke hoek diende de schietopeningen bijkomend te beschermen. Vóór de schietopeningen waren wellicht neerklappende luiken aangebracht.

De bunker werd gecamoufleerd als een houten hut bij de hoeve. Rondom de betonnen bunker werd een houten kader opgetrokken op een bakstenen fundament, waarop populieren planken werden bevestigd, die met creoline waren doordrenkt. Er werd in deze vierkante camouflageconstructie één poort voorzien. Op de constructie werd een zadeldak geplaatst, bedekt met rode Boomse dakpannen.

Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld.

• JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs: Decoodt, Hannelore