Betonnen militaire constructie gelegen aan de rand van een bosje tussen Hoek ter Hulst, Bakkerstraat en Rooberg. De bunker is via onverharde paden bereikbaar.
Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.
Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.
Deze bunker maakte deel uit van de derde verdedigingslijn van het bruggenhoofd, die hier achter het weerstandsnest Betsberg liep.
Deze bunker bevat één toegangssas en twee binnenruimtes, beiden voorzien van een getrapte schietopening voor mitrailleur in oostzuidoostelijke richting. Dit schootsveld was afgestemd op dat van bunker B37. Een oreillon (uitstekende bunkermuur) aan de zuidelijke hoek diende deze schietopeningen bijkomend te beschermen. De bunker was voorzien op de opstelling van een mitrailleur van het type Maxim, Hotchkiss of Colt. De bunker werd ook voorzien van een observatiekoepel, die vanuit een mitrailleurkamer bereikbaar was via klimijzers.
De bunker werd gecamoufleerd als een solitair hoevetje aan de rand van een bos. Hiertoe werden de afgeronde betonnen hoeken van de bunker achter rechte bakstenen hoeken geplaatst en werd het geheel gecementeerd met het motief van zogenaamde ‘assestenen’ (grotere stenen uit hoogovencement). De beide schietopeningen zaten ingewerkt in gesimuleerde raamopeningen met luiken, die bestonden uit gegalvaniseerde metalen platen waarop langs de buitenzijde houten raamprofielen waren gekleefd. Op een gelijkaardige manier werd nog een zogenaamde deur en raam gesimuleerd. Bovenop de bunker werd een schilddak met blauwe dakpannen aangebracht.
Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in principe in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. De toegang tot de bunker is nog steeds dichtgemetseld. Bij deze bunker is de verwijdering van de observatiekoepel niet zo grondig gebeurd, waardoor er nog een deel van de koepelrand aanwezig is.
- JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.