Bunker B42

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker B42

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruggenhoofd Gent

Beschrijving

Betonnen militaire constructie gelegen langs de zuidwestelijke bedding van de spoorlijn tussen Melle en Aalst. Aan de overzijde van de spoorlijn ligt bunker B43.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.

Deze bunker maakte deel uit van de derde verdedigingslijn van het bruggenhoofd, die hier ten noorden van het weerstandsnest Betsberg liep.

Deze bunker bevat één toegangssas en één binnenruimte voorzien van een getrapte schietopening voor mitrailleur in zuidelijke richting. Deze schietopening werd afgesloten met een metalen valluik. De bunker was voorzien op de opstelling van een mitrailleur van het type Maxim, Hotchkiss of Colt. Langs de spoorzijde werd een oreillon (uitstekende muur) opgetrokken. Een kleine keermuur ter hoogte van de toegang diende ervoor te zorgen dat de toegang tot de bunker vrij zou blijven.

De bunker stak goed verborgen in de talud van de spoorwegberm. Aan de buitenzijde werden ter camouflage betonnen bulten aangebracht, ‘enduit Tyrolien mamelonné’ genoemd. Er zijn nog sporen te zien van de camouflageverf die in verschillende kleuren op deze betonnen bulten was geschilderd. Op het dak werd een betonnen rand voorzien, om aarde en begroeiing op het dak te verankeren.

Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in principe in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. De toegang is nog steeds dichtgemetseld, terwijl de schietopening geopend is. In de bunker zijn nog heel wat ijzeren elementen bewaard, waaronder de spilschroef en glijboog van de chardome-affuit, de ijzeren dragers voor legplanken en ijzeren haken.

• JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs: Decoodt, Hannelore