erfgoedobject

Bunker B44

bouwkundig element
ID
308236
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308236

Beschrijving

Betonnen militaire constructie gelegen langs de zuidelijke bedding van de spoorlijn tussen Melle en Wetteren, vlakbij een onderdoorgang van een wegje, tussen de Kalverhagestraat en de Brusselsteenweg.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.

Deze bunker maakte deel uit van de derde verdedigingslijn van het bruggenhoofd, die hier ten noorden van het weerstandsnest Betsberg liep. Het betreft meer bepaald de meest noordelijke bewaarde bunker van deze derde verdedigingslijn.

Deze bunker bevat één toegangssas en één binnenruimte voorzien van een getrapte schietopening voor mitrailleur in zuidelijke richting. Een oreillon (uitstekende muur) diende deze schietopening bijkomend af te schermen. Deze schietopening werd afgesloten met een metalen valluik. De bunker was voorzien op de opstelling van een mitrailleur van het type Maxim, Hotchkiss of Colt. 

De bunker stak goed verborgen in de talud van de spoorwegberm. Aan de buitenzijde werden ter camouflage betonnen bulten aangebracht, ‘enduit Tyrolien mamelonné’ genoemd. Er zijn nog sporen te zien van de camouflageverf die in verschillende kleuren op deze betonnen bulten was geschilderd. Op het dak werd een betonnen rand voorzien, om aarde en begroeiing op het dak te verankeren.

Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in principe in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. De toegang is nog steeds grotendeels dicht, terwijl de schietopening geopend is. In de bunker blijken nog ijzeren elementen bewaard, waaronder een deel van het onderstel van de chardome-affuit. Ook de tablet voor de kogelpers is nog aanwezig.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Kalverhagestraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bunker B44 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308236 (Geraadpleegd op )