erfgoedobject

Bunker D14

bouwkundig element
ID
308239
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308239

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker D14
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruggenhoofd Gent
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen naast Zink 22, langs een onverhard wegje dat ook aangeduid wordt met Hazenlos. Het perceel met de bunker is publiekelijk ontsloten. De bunker ligt op 360 meter ten oostnoordoosten van bunker C12, op 685 meter ten westzuidwesten van bunker D15.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. Deze bunker maakte deel uit van de tweede verdedigingslijn tussen de weerstandsnesten Muntekouter en Betsberg.

De bunker bestaat uit een toegangssas en twee bunkerruimtes, elk met een getrapte schietopening voor mitrailleur aan oostelijke zijde. Een oreillon (uitstekende muur) ter hoogte van de meest zuidoostelijke hoek diende als bijkomende bescherming van deze schietopeningen. De bunker was voorzien op de opstelling van een mitrailleur van het type Maxim, Hotchkiss of Colt.

De bunker werd gecamoufleerd als een huisje. Hiertoe werden alle afgeronde betonnen hoeken van de bunker achter rechte bakstenen hoeken gebracht en werd het geheel gecementeerd. Twee van de drie oorspronkelijke puntgevels zijn nog aanwezig. De schietopeningen staken elk achter twee luiken uit verzinkt plaatijzer, waarop houten ramen werden gekleefd. Ook langs andere zijden werden op een gelijkaardige manier vensters gesimuleerd. Het toegangssas stak achter een bakstenen portaal met deur en was via klimijzers bereikbaar. Op de bunker werd een zadeldak geplaatst, belegd met blauwe dakpannen. Het toegangssas kreeg een bijkomend zadeldak. Aanplantingen dienden de bunker bijkomend te camoufleren.

Ter hoogte van de linker schietopening en op de gesimuleerde vensteropening aan de rechterzijkant lijken inslagen van projectielen te zien, maar het is onduidelijk of die het gevolg zijn van gevechten in mei 1940. Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 in principe verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. In deze bunker blijken ijzeren elementen, waaronder (delen van) de onderstellen voor de chardome-affuiten en de ijzeren dragers voor de legplanken nog aanwezig.

De bunker werd in 2008 ingericht als schuilplaats voor vleermuizen. In 2011 werd de bunker door de gemeente overgekocht van de Belgische staat en gerenoveerd, zodat de bunker min of meer zijn vroeger uitzicht heeft. In de winter is de bunker afgesloten omwille van de vleermuizen.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Munte


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bunker D14 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308239 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.