Bunker D16

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker D16

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruggenhoofd Gent

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen langs Boterhoek, naast huisnummer 3, aan de rand van een akker. De bunker ligt op 300 meter ten oostnoordoosten van bunker D15, op 460 meter ten westzuidwesten van bunker C13.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. Deze bunker maakte deel uit van de tweede verdedigingslijn tussen de weerstandsnesten Muntekouter en Betsberg.

De bunker bestaat uit een toegangssas en twee bunkerruimtes, elk met een getrapte schietopening voor mitrailleur aan zuidwestelijke zijde. Dit schootsveld was afgestemd op dat van bunker D15. Een oreillon (uitstekende muur) ter hoogte van de meest zuidoostelijke hoek diende als bijkomende bescherming van deze schietopeningen. De bunker was voorzien op de opstelling van een mitrailleur van het type Maxim, Hotchkiss of Colt.

De bunker werd gecamoufleerd als een houten stal bij een hoeve. Hiertoe werd onderaan rondom rond de bunker een laag bakstenen muurtje opgetrokken dat als fundament fungeerde voor een houten skelet, dat via ijzeren haken aan de betonnen buitenmuren verankerd was. Op dit houten skelet werden planken uit populier aangebracht. Deze houten structuur had een bijna vierkante plattegrond, op de uitstekende oreillon na. De schietopeningen zaten achter metalen valluiken, die langs de buitenzijde met planken waren belegd. Ook de toegangsdeur was bekleed met populierenplanken. Op de bunker werd een zadeldak geplaatst, belegd met blauwe pannen. Het toegangssas was bereikbaar via klimijzers. De bunker werd bijkomend gecamoufleerd door hagen en aanplantingen.

Voor zover zichtbaar, zijn er geen sporen van oorlogsgeweld op de bunker terug te vinden. Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 in principe verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. Deze openingen zijn grotendeels terug opengemaakt. In deze bunker blijken ijzeren elementen, waaronder (delen van) de onderstellen voor de chardome-affuiten en de ijzeren dragers voor de legplanken nog aanwezig.

• JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs: Decoodt, Hannelore