erfgoedobject

Bunker D17

bouwkundig element
ID
308242
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308242

Juridische gevolgen

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen in de tuin van Langestraat 21, langs het onverhard pad Wegel nummer 32.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. Deze bunker maakte deel uit van de tweede verdedigingslijn ten noordoosten van het weerstandsnest Betsberg.

De bunker bestaat uit een toegangssas en één bunkerruimte met een getrapte schietopening voor mitrailleur aan zuidelijke zijde. De bunker was ingericht voor de opstelling van een Maximmitrailleur, niet voor een Hotchkiss- of Coltmitrailleur zoals gebruikelijk. Er zijn ook aanpassingen aan de schietopening gebeurd voor het opstellen van een Browning FM30. Een oreillon (uitstekende muur) ter hoogte van de meest zuidelijke hoek diende als bijkomende bescherming van deze schietopening.

De bunker werd gecamoufleerd als een houten stalletje bij de nabijgelegen hoeve. Hiertoe werd onderaan rondom rond de bunker een laag bakstenen muurtje opgetrokken dat als fundament fungeerde voor een houten skelet. Op dit houten skelet werden planken uit populier aangebracht. De schietopening zat achter een valluik, dat bestond uit een plaat waarop populieren planken werden aangebracht. Het toegangssas zat volledig achter de houten wanden en was bereikbaar via betonnen treden. Ter hoogte van de toegang werd een zogenaamde deur, bekleed met populierenplanken aangebracht. Op de bunker werd een zadeldak geplaatst, belegd met rode pannen.

Voor zover zichtbaar, zijn er geen sporen van oorlogsgeweld op de bunker terug te vinden. Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. Deze openingen zijn grotendeels terug opengemaakt.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Gijzenzele

  • Is gerelateerd aan
    Hoeve met aanhorigheden


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bunker D17 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308242 (Geraadpleegd op )