erfgoedobject

Bunker D20

bouwkundig element
ID
308243
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308243

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker D20
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruggenhoofd Gent
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen in een weide ten noorden van Hof ter Geerbos op adres Geerbos 2.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. Deze bunker maakte deel uit van de tweede verdedigingslijn ten noordoosten van het weerstandsnest Betsberg.

De bunker bestaat uit een toegangssas en twee bunkerruimtes, elk met een getrapte schietopening voor mitrailleur aan noordoostelijke zijde. De schietopeningen zaten verborgen achter metalen luiken. Een oreillon (uitstekende muur) ter hoogte van de meest oostelijke hoek diende als bijkomende bescherming van deze schietopeningen. De bunker was voorzien op de opstelling van een mitrailleur van het type Maxim, Hotchkiss of Colt.

Op het eerste zicht zijn er geen sporen van camouflage op de bunker terug te vinden. De buitenmuren zijn rondom rond glad gecementeerd. Vermoed wordt dat op deze bunker een camouflagewijze werd getest, waarbij een groene grondlaag werd geschilderd, waarop andere camouflagekleuren werden aangebracht. Rondom rond de bunker stonden talrijke bomen en struiken.

Mogelijk is er op de achtermuur van de meest zuidelijke mitrailleurkamer een projectielinslag te zien, die een gevolg zou zijn van de gevechten uit mei 1940. Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 in principe verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. De schietopeningen zijn ondertussen terug open. In deze bunker blijken ijzeren elementen bewaard, waaronder delen van de onderstellen voor de chardome-affuiten.

 • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Bruggenhoofd Gent

 • Is deel van
  Melle


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Bunker D20 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308243 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.