Betonnen militaire constructie, gelegen op de rand van een akker, langs de Wulgenstraat. De bunker ligt op 230 meter ten oosten van bunker Be12. Op 310 meter ten noordoosten ligt bunker A34.
Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.
Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. Deze bunker maakte deel uit van de voorste verdedigingslijn en lag net ten noordoosten van het weerstandsnest Betsberg.
De bunker bestaat uit twee bunkerruimtes, die onderling niet met elkaar verbonden zijn en in een verschillend niveau zijn aangelegd. Eén bunkerruimte diende als een geschutkamer voor het opstellen van een mobiel 47mm kanon. De andere ruimte was uitgewerkt als een mitrailleurkamer, met achteraan een L-vormig toegangssas en een observatiekoepel, die bereikbaar was via zes klimijzers. Het schootsveld van beide getrapte schietopeningen was naar het zuidzuidwesten gericht, in afstemming met het schootsveld van bunker Be12. De bunker A34 zorgde voor een bijkomende dekking. De bunker was voorzien voor de opstelling van een Maximmitrailleur en een Hotchkiss- of Coltmitrailleur. In deze bunker kon ook een Browning FM30 worden opgesteld, wat eerder uitzonderlijk is. Een uitstekende muur (oreillon) aan de zuidelijke hoek diende als bijkomende bescherming van de schietopeningen. Rond de schietopeningen zijn er projectielinslagen te zien. De binnenruimte van de geschutkamer werd getroffen door een voltreffer. In de vloer van de geschutkamer zitten ijzeren pinnen, die dienden voor het affuit waarop het kanon stond.
De bunker was gecamoufleerd als een gemetste stal. Hiertoe werd de bunker volledig ommuurd met baksteen. De toegang tot de geschutkamer zat achter twee luiken, die aan de buitenzijde het uitzicht hadden van een houten poort. Achter deze luiken zat nog een dubbel metalen hek. De schietopeningen voor het 47mm kanon en voor de mitrailleur zaten achter twee luiken, bestaande uit een gegalvaniseerde metalen plaat waarop langs de buitenzijde houten raamprofielen waren gekleefd. In de schietgaten zelf werden nog eens met zogenaamde bakstenen in camouflageverf aangebracht, zoals vandaag nog mooi te zien. Aan twee andere zijden was nog een deur gesimuleerd. Op de bunker werd een vrij plat dak met rode mechanische dakpannen gelegd, waarop een klokkentorentje stond die de observatiekoepel verborg. Aanplantingen aan de zuidwestelijke zijde dienden als bijkomende camouflage.
Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. De bunkeropeningen werden pas in 2006 terug opengemaakt.
- JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.