erfgoedobject

Bunker A34

bouwkundig element
ID
308259
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308259

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen in een boomgaard ten zuiden van de hoeve op adres van Mussestraat 6. Op 90 meter van deze bunker verwijderd, net ten oosten van de hoeve, ligt bunker A35. Op 225 meter naar het westen ligt bunker Be22, op 310 meter naar het zuidzuidoosten bunker A33.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. Deze bunker maakte deel uit van de voorste verdedigingslijn ten noordoosten van het weerstandsnest Betsberg.

De bunker bestaat uit een L-vormig toegangssas en twee bunkerruimtes, elk met een getrapte schietopening aan zuidzuidoostelijke zijde. Dit schootsveld was afgestemd op dat van bunker A33 en Be12. Opvallend is dat deze bunker geen oreillon (beschermende muur) heeft. De bunker was voorzien voor de opstelling van een Maximmitrailleur en een Hotchkiss- of Coltmitrailleur.

De bunker was gecamoufleerd als een bijgebouw bij de hoeve. Hiertoe werden de afgeronde betonnen hoeken van de bunker achter gemetselde hoeken gebracht. Het geheel werd gecementeerd. Het linker schietgat zat verborgen achter een zogenaamde deur, die bestond uit een houten plaat, waarop het uitzicht van een buitendeur werd gesimuleerd. Het rechter schietgat zat ingewerkt in een zogenaamde raamopening aan de hand van twee luiken uit gegalvaniseerde metalen platen waarop langs de buitenzijde houten raamprofielen waren gekleefd. De omlijstingen van deze gesimuleerde openingen zijn nog te zien. Op de bunker werd een dak uit grijze dakpannen gelegd. Aanplantingen vervolledigden deze camouflagemaatregelen.

Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Oosterzele


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Bunker A34 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308259 (Geraadpleegd op )