erfgoedobject

Bunker A36

bouwkundig element
ID
308261
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308261

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen net ten zuiden van Kerkstraat 37. De bunker ligt op 85 meter ten zuidwesten van bunker A37.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. Deze bunker maakte deel uit van de voorste verdedigingslijn ten noordoosten van het weerstandsnest Betsberg.

De bunker bestaat uit een L-vormig toegangssas en twee bunkerruimtes, elk met een getrapte schietopening aan zuidelijke zijde. Een ‘oreillon’ (uitstekende muur) ter hoogte van de zuidoostelijke hoek diende als bijkomende bescherming van deze schietopeningen. Het toegangssas was bereikbaar via klimijzers.

De bunker was gecamoufleerd als een huisje aan de rand van het dorp Gijzenzele. Hiertoe werden de afgeronde betonnen hoeken van de bunker achter gemetselde hoeken gebracht. Het geheel werd gecementeerd. De beide schietopeningen zaten ingewerkt in zogenaamde vensters die bestonden uit twee luiken uit gegalvaniseerde metalen platen waarop langs de buitenzijde houten raamprofielen waren gekleefd. De omlijstingen van deze gesimuleerde openingen zijn nog te zien.

De bunker heeft veel kogelinslagen geïncasseerd in mei 1940. Deze zijn vooral te zien op de oostelijke zijmuur, maar ook andere muren dragen sporen van oorlogsgeweld.

Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. Ook bij deze bunker was dit het geval.

Ter gelegenheid van de 70ste herdenking van de Slag bij Gijzenzele werd getracht de bunker te restaureren en de originele camouflage opnieuw aan te brengen. Ook ijzeren onderdelen in het interieur werden opnieuw aangebracht. Informatieborden geven meer duiding over het bruggenhoofd en de bunker. 

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Gijzenzele


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Bunker A36 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308261 (Geraadpleegd op )