erfgoedobject

Bunker A37

bouwkundig element
ID
308262
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308262

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker A37
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruggenhoofd Gent
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen achter Kerkstraat 25. De bunker ligt op 85 meter ten noordoosten van bunker A37. De bunker is volledig ingebouwd.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. Deze bunker maakte deel uit van de voorste verdedigingslijn ten noordoosten van het weerstandsnest Betsberg.

De bunker bestaat uit een L-vormig toegangssas en twee bunkerruimtes, elk met een getrapte schietopening aan oostelijke zijde. Een ‘oreillon’ (uitstekende muur) ter hoogte van de zuidoostelijke hoek diende als bijkomende bescherming van deze schietopeningen. Het toegangssas was bereikbaar via klimijzers.

De bunker was gecamoufleerd als een gecementeerd tuinhuisje. Hiertoe werden de afgeronde betonnen hoeken van de bunker achter gemetselde hoeken gebracht. Het geheel werd gecementeerd. De linker schietopening zat verborgen achter een zogenaamde deur bestaande uit een houten plaat. De rechter schietopening stak achter een zogenaamde vensteropening, uitgewerkt met twee luiken uit een gegalvaniseerde metalen plaat waarop langs de buitenzijde houten raamprofielen waren gekleefd. Ook aan een andere zijde was op dergelijke wijze een vensteropening gesuggereerd. De omlijstingen van deze gesimuleerde openingen zijn nog te zien. Op de bunker was een zadeldak met rode pannen aangebracht. De bunker was deels aan het zicht onttrokken door een haag.

Voor zover zichtbaar draagt deze bunker weinig sporen van oorlogsgeweld. Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld.

 • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Bruggenhoofd Gent

 • Is deel van
  Gijzenzele


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bunker A37 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308262 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oosterzele

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.