erfgoedobject

Bunker C17

bouwkundig element
ID
308267
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308267

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker C17
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruggenhoofd Gent
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen op een akker langs de Proefhoevestraat, die parallel en net naast de autosnelweg E40 loopt. De bunker ligt ten zuidoosten van de Proefhoeve van de Universiteit Gent, op 445 meter ten noordoosten van de bunker D18, op 560 meter ten zuidwesten van bunker D19.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. Deze bunker maakte deel uit van de tweede verdedigingslijn ten noordoosten van het weerstandsnest Betsberg. Volgens zijn nummering diende de bunker te fungeren als commandopost. Hij bestond uit één toegangssas en twee bunkerruimtes elk met een getrapte schietopening voor mitrailleur aan oostelijke zijde. Zodoende was dit schootsveld afgestemd op dat van de bunker D18. Wellicht zijn er na het gieten van de betonnen bunker nog aanpassingen gebeurd aan een schietopening, om het schootsveld iets te verruimen. Een oreillon (uitstekende muur) aan de zuidelijke hoek diende als bijkomende bescherming van deze schietopeningen.

De bunker werd opgetrokken langs een wegje aan de rand van een nu verdwenen bosje en werd gecamoufleerd als een houten boshut. Hiertoe werd rondom rond de bunker een laag bakstenen muurtje opgetrokken, dat als fundament diende voor een houten skelet dat aan de hand van ijzers verankerd was aan de betonnen bunker. Aan dit skelet werden vervolgens houten schorsplanken bevestigd. Vóór de schietopeningen waren opvallend grote luiken bevestigd. Op de bunker werd een geprofileerd plat dak gelegd.

De bunker ligt in één van de zwaarst bevochten zones van de bunkerlinie. Mogelijk zijn er een aantal sporen van de strijd uit mei 1940 te zien boven de rechterschietopening en langs de dakrand. Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. Het metselwerk in deze openingen is ondertussen deels terug opengemaakt.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Melle


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bunker C17 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308267 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.