Twee arbeiderswoningen

Gemeente Ieper

omvat de bescherming als monument Twee arbeiderswoningen: linkerdeel
gelegen te Poperingseweg 320 (Ieper)

omvat de bescherming als monument Twee arbeiderswoningen: rechterdeel
gelegen te Poperingseweg 318 (Ieper)

Beschrijving

Identieke arbeiderswoningen: dubbelhuisjes van elk drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, Vlaamse pannen), waarvan de geschiedenis door het bewoningspatroon, intrinsiek met het links aanpalende hopmagazijn verbonden is. Met schijnvoegen gecementeerde baksteenbouw op gecementeerde plint, volgens bewoners daterend van 1860. Rechthoekige muuropeningen met houten kozijnconstructies: beluikte vensters met schuiframen; deels bewaarde kleine roedeverdeling; betegelde lekdrempels; deuren met verdeeld bovenlicht. Houten muurkapelletje met Mariabeeld, tussen beide huizen in.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi